Postmaterialisme

El postmaterialisme és una tendència de canvi cultural identificada pel politòleg i sociòleg Ronald Inglehart com a resultat de l'augment general de la seguretat econòmica i el creixement econòmic.

El treball de Inglehart en els últims temps s'ha basat en un ambiciós estudi comparatiu internacional anomenat Enquesta Mundial de Valors (World Values Survey).[1] Inicialment Ronald Inglehart, va idear l'escala de postmaterialisme el 1970, exposada en el seu llibre "The Silent Revolution" (1977), i amb ella pretenia mesurar objectivament el canvi de valors en les societats contemporànies. El treball de Inglehart aporta nombroses evidències que les societats actuals tendeixen a una societat basada més en idees d'autorrealizació i participació ("postmaterialisme") que estadis anteriors en què l'ampliació de la seguretat econòmica i la seguretat ciutadana ("materialisme") ocupaven un espai més prominent als programes electorals a la fi dels anys 1970 i principis dels anys 1980. Inglehart argumenta convincentment que les "societats postmaterialistes" emergeixen després d'una "societat materialista" d'escassetat, mitjançant l'anàlisi de la "orientació dels valors individuals".

El concepte va ser aplicat a Espanya des de 1988 en els treballs de Juan Díez Nicolás, qui va publicar "L'escala de Postmaterialisme com a mesura del canvi de valors en les societats contemporànies" en el 2000.

L'origen de l'escala va ocórrer en sis països de la Comunitat Europea, que després de la prosperitat que va seguir a la II Guerra Mundial, i en l'absència de guerres totals, van sofrir canvis estructurals d'orientació des de la seguretat física i econòmica a una altra més expressiva.

  1. «World Values Survey» (en anglès). [Consulta: 9 octubre 2016].

Developed by StudentB